AKAZ NA „FREE MARKET ROAD SHOW 2018.“

Evropske vrijednosti – od vladavine prava do ekonomskih sloboda

Predstavnik AKAZ-a Azur Pašić na konferenciji koja je ugostila govornike i internacionalne eksperte iz oblasti ekonomije, politike i prava 11.05.18

Na poziv „Sarajevo School of Science and Technology“ predstavnika Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ) dipl.iur. Azur Pašić prisustvovao je konferenciji „Free Market Road Show 2018.“ koja je ugostila govornike i internacionalne eksperte iz oblasti ekonomije, politike i prava. 


Kroz dinamične i interaktivne panele uz učešće publike otvorena je diskusija na temu Evropske vrijednosti – Vladavina prava i Reforma fiskalnog sistema uz osvrt na doprinose za zdravstveno osiguranje.

„Izlaganja predavača bila su povod za živu diskusiju i pitanja studenata Univerziteta koji su pokazali zavidan stepen poznavanja problematika i smisao za aktuelnost tretiranih pitanja“, kazao je Azur Pašić uz zahvalnost organizatoru na pozivu i izraženu nadu u buduću uspješnu saradnju.

Prvi panel ticao se evropskih vrijednosti i vladavine prava, viđene kroz prizmu ekonomskih efekata koji se postižu ovisno o raspodjeli vlasti i centara moći i odlučivanja u društvu. Izlagači su bili Thomas Bachheimer, Predsjednik Evropskog instituta zlatnog standarda, Alvino-Mario Fantini, glavni urednik lista „European Conservative“ i Arben Murtezić, direktor Centra za edukaciju tužilaca i sudija FBiH. Moderator panela je bio Dr. Amer Demirović Dekan Ekonomskog odsjeka SSST.

Drugi panel izlagan je pod nazivom Fiskalna devalvacija. Moderator ovog panela bio je Prof. Vjekoslav Domljan, rektor Univerziteta SSST, a predavači su bili Rijad Kovač iz Federalnog zavoda za programiranje razvoja, zatim Dr. Goran Miraščić, predavač u SSST, stručni savjetnik i član različitih udruženja i savjetovdavnih tijela koja se bave specifičnim pitanjima iz oblasti makroekonomskih pitanja, te Adnan Smailbegović iz Udruženja poslodavaca FBiH.

SSST tradicionalno organizuje ovaj događaj u BiH u saradnji sa organizatorima FMRS-a iz Beča – „Austrian Economics Center“ (AEC) i „Friedrich A. Hayek Institute“.

Saradnja i partnerstva