Edukacija za koordinatore kvaliteta – post festum

Obrađeni rezultati testiranja pokazuju izuzetno visok stepen uspješnosti kandidata

Učesnici obuke. 05.07.19

Prošli četvrtak, 27.06.2019. godine, okončan je ovogodišnji ciklus obuke za koordinatore kvaliteta i članove komisija za kvalitet iz zdravstvenih ustanova FBiH. Edukaciju smo pratili iz sedmice u sedmicu i izvještavali o sadržaju pojedinačnih modula, o predavačima i reakcijama učesnika.

Edukacija za koordinatore, kako ovu obuku kolokvijalno nazivamo u AKAZ-u, jedan je od najvažnijih događaja u oblasti edukacije s obzirom da najduže traje i predstavlja obiman logistički zahtjev za sve zaposlenike AKAZ-a a ponajviše za gđu. Melku Mercvajler, prof. Višeg stručnog saradnika za edukaciju, koja je zasigurno najodgovornija osoba za uspjeh cjelokupnog ciklusa.

„Iz godine u godinu, AKAZ provodi edukaciju za zdravstvene radnike po mnogim specifičnim pitanjima i oblastima i to je kontinuirani proces koji  zahtijeva konstantnu dopunu svih pojedinih kurikuluma. Tailor made obuke, kako se popularno nazivaju tečajevi namjenski „krojeni“ za naše polaznike, nisu niti malo jednostavne za pripremu i izvedbu, makar ponekad trajale i samo jedan dan. S druge strane, obuka za koordinatore kvaliteta, suštinski je uvijek u granicama iste edukativne materije, ali i ona mora biti prilagođena svakom novom turnusu i u pogledu sadržaja i predavača. Tako smo i ove godine imali i novelirane module i nove predavače i s pažnjom smo pratili reakcije polaznika obuke i analizirali ELZO (evaluacijske obrasce) kako bismo i u narednom periodu mogli obezbijediti nivo edukacije u skladu sa našim standardom kvaliteta. Ono što smo ove godine dobili kao rezultat evaluacije govori o uspješnosti ciklusa koji se može mjeriti i visokim stepenom zadovoljstva samih polaznika. To je ohrabrujuće za sve nas u AKAZ- te se još jednom, u svoje ime i u ime kolega, želim zahvaliti svim polaznicima koji su bili i jedna od najuspješnijh grupa na završnom testu. Što se nas tiče, mi smo već spremni i za obuku narednog ciklusa i već pripremamo obuke za 2020. godinu., ovo nam je izjavila g.-đa Mercvajler pozivajući sve zainteresirane da se već sada počnu prijavljivati za obuku za koordinatore za narednu godinu.

Za kraj, nekoliko statističkih podataka i pohvala najboljim pojedincima:   

Svi kandidati koji su pristupili izradi završnog testa su bili uspješni. Međutim, tri kolegice i jedan kolega su 100 % tačnošću uradili test te su nagrađani od strane AKAZ-a setom Standarda za PZZ akreditiranim od strane ISQua. Najbolji pojedinci su: dr. Jasmina Šlaku, Opća bolnica Sarajevo, dr. Nermin Kovačević, DZ Banovići, Đilhana Panjeta mr.ph. PZU apoteka PHARMAMED Vitez i Bisera Sofović, dipl. psih. Zavod za zdravstvenu zaštitu zdravlja studenata Univerziteta u Sarajevu.

Saradnja i partnerstva