AKAZ PROTIV STIGME

Preuzmite brošuru “Priče iz centra” u elektronskom formatu

Naslovna strana brošure 14.01.19

Brošuru „Priče iz centra“ koja sadrži reportaže iz centara za mentalno zdravlje širom FBiH koja je promovirana na otvaranju “Dana kvaliteta u zdravstvu FBIH 2018.” možete preuzeti i u elektronskom formatu. Brošura je dostupna u PDF format i možete je preuzeti OVDJE.

Reportaže autora Almira Panjete prikazuju rad centara kroz životne priče korisnica i korisnika, voditelja i osoblja centara i njihov zajednički nesebični doprinos.

“Kada sam u junu krenuo u obilazak centara za mentalno zdravlje, krenuo sam na put u nepoznato, a vratio se obogaćen jednim životnim iskustvom. U centrima sam se susreo sa posvećenim osobljem, ali i sa korisnicama i korisnicima koji u svemu ravnopravno učestvuju, razgovarao sa mnogima, iznijeli su mi svoje životne priče koje iako su nerijetko teške i traumatične, nose pozitivnu poruku i poruku nade”, kazao je Almir Panjeta.

Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo potcrtao je značaj brošure u borbi protiv stigme i namjeru da se publiciranjem i distribucijom ove brošure upute anti-stigma poruke što brojnijoj publici:

„Priče govore o pacijentima alii zdravstvenim radnicima koji su u stanju socijalne marginalizacije. Uz upućivanje anti-stigma poruka, namjera nam je da ovom brošurom osobe kojima je potrebna podrška iz domena mentalnog zdravlja kao i zdravstvene djelatnike smjestimo u centar pažnje i interesovanja šire javnosti gdje i zaslužuju da budu“, kazao je doc.dr Ahmed Novo, direktor AKAZ-a i urednik brošure „Priče iz centra“.

Brošura “Priče iz centra” štampana je kroz “Projekat mentalno zdravlje u BiH” koji podržava Vlada Švicarske a implementira Asocijacija XY u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite RS.

 

Saradnja i partnerstva