AKAZ na skupu Transparency International BiH:

U Sarajevu održana konferencija pod nazivom „Izliječimo zdravstvo“

13.09.19

U kongresnoj sali hotela „Holiday“ u Sarajevu, u organizaciji Transparency International BiH, održana je, u srijedu 11.09., konferencija pod nazivom: „Izliječimo zdravstvo“, kojom prilikom je publici prezentirano istraživanje „Analiza pravno-institucionalnog okvira i politika prevencije korupcije u zdravstvenom sektoru BiH“.

U prisustvu nešto više od tridesetak gostiju, organizator konferencije upoznao je prisutne sa presjekom stanja u vezi korupcije u zdravstvu u BiH te istraživanjem koje donosi pregled nalaza u vezi pravnog okvira i politika prevencije. Također, navedene su i preporuke za nositelje i implementatore za koje se smatra da mogu biti ponajbolji odgovor na izazove koje ova negativna pojava ima u društvu.

Uvodničar g.din Emsad Dizdarević, voditelj sarajevskog ureda TI, ukratko je upoznao auditorij sa namjerama organizatora a g.-din Srđan Blagovčanin, predsjedavajući Upravnog odbora TI BiH i g.din Bojan Kovačević, saradnik TI, prezentirali su rezultate pomenutog istraživanja.

Uz obraćanje g.-din Asmira Ćilimkovića iz Centra za civilne inicijative (CCI), i g.-dina Hasima Šabotića, direktora Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije u BiH (APIK), skupu je ponuđena i prilika za raspravu, komentare i pitanja. Iz tog dijela shodno je izdvojiti izlaganje g.-đe Snježane Bodnaruk, sekretara FMZ, i direktora Zavoda za zdravstveno osiguranje TK, g.-dina Mirsada Hodžića, koji su govorili o iskustvima iz prakse i određenim aspektima korupcije u zdravstvu koje je potrebno uzeti u obzir u budućim zajdničkim nastojanjima da, kako je to organizator rekao:“... izlječimo zdravstvo...“

Saradnja i partnerstva