“BEZ STANDARDA NEMA VRHUNSKE MEDICINE”

“Centar za srce BH” Tuzla prva akreditirana privatna bolnica u FBiH

Direktor AKAZ-a Ahmed Novo dodjeljuje akreditaciju i naljepnice za kvalitet direktoru Centra za srce BH Emiru Kabilu 01.02.19

Zdravstvenoj ustanovi Specijalna bolnica “Centar za srce BH” Tuzla dodijeljena je akreditacija za uspostavljen sistem kvaliteta, kao prvoj privatnoj bolnici u FBiH koja je ispunila najviše akreditacijske standarde kvaliteta. Akreditaciju je direktoru “Centra za srce BH” prof.dr. Emiru Kabilu dodijelio direktor Agencije za kvalitet i akreditiranje u zdravstvu u FBiH (AKAZ) doc.dr. Ahmed Novo.

“Akreditacija je dugoročan proces koji morate odmah ozbiljno shvatiti. Odlukom menadžmenta s početka prošle godine odlučili smo da radimo i ISO i AKAZ certifikaciju. Prvu smo završili u trećem mjesecu, a drugu u decembru prošle godine. Nakon vanjske ocjene upravni odbor AKAZ-a je donio odluku da smo bezuslovno dobili akreditaciju”, kazao je prilikom dodjele akreditacije prof.dr. Emir Kabil, direktor “Centra za srce BH” govoreći o samom procesu ispunjavanja standarda kvalitete prema standardima AKAZ-a:

“Radili smo na tome više od godinu dana, i koliko je proces odmicao svi zaposleni su bili sve sigurniji u to što radimo a naš Odjel za kvalitetu je ravnopravan svim drugim odjelima i ima zadatak da u oblasti kvaliteta bez zadrške kontroliše prvo mene, pa sve ostale”, kazao je prof.dr. Kabil potcrtavajući značaj akreditacije i standardizacije:

“Akreditacija se ne završava dodjelom, to je jedan kontinuiran i dinamičan proces održavanja i stalnog unapređenje kvaliteta, a akreditacijom pokazujemo da smo spremni ne samo da odgovorimo na izazove u BiH u saradnji s javnim sektorom, već i da odgovorimo i na izazove tržišta Evrope. U zdravstvu jednostavno nema prostora za improvizaciju, vi morate imati jasne standardre kojih se pridržavate i bez kojih nema vrhunske medicine, i koji vam olakšavaju rad i sve u korist pacijenta”, zaključio je prof.dr. Kabil dodajući kako je u planu da nove usluge koje će uskoro biti pokrenute u “Centru za srce BH” odmah uđu i u process akreditacije.

Direktor AKAZ-a doc.dr. Ahmed Novo također je kazao kako je akreditacija dokaz da zdravstvena ustanova ispunjava propisane standard kvaliteta, al ii obaveza za tu instituciju da nastavi s unaprjeđenjem.

“Akreditacija se dodjeljuje na četiri godine, i tokom tog perioda AKAZ obavlja redovne najavljene i nenajavljene nadzorne preglede, al ii sami tokom tog perioda unapređujemo bilničke standard, prilagođavamo ih novim saznanjima, propisima i zakonima i dižemo ljestvicu kako bi prilikom svake reakreditacije i zdravstvene ustanove tu ljestvicu podizale”, kazao je doc.dr. Novo napominjući kako je AKAZ jedna od 42 agencije iz tek 30 zemalja svijeta koja ima akreditirane standard za primarnu zdravstvenu zaštitu kod Međunarodne organizacije za kvalitet u zdravstvu (ISQua), te da je u pripremi akreditacija i bolničkih standarda kod krovne  svjetske udruge za akreditaciju.

Doc.dr. Novo istaknuo je zadovoljstvo što je zdravstvena ustanova kakva je “Centar za srce BH” ušla u ovaj proces:

“Velika je čast saznanje da je AKAZ doprinio da dobra i kvalitetna usluga bude još bolja i kvalitetnija, i da naše ocjene korespondiraju sa ocjenama korisnika.”

Ministar zdravstva TK Bahrudin Hadžiefendić ocijenio je dodjelu akreditacije “Centru za srce BH” još jednim važnim korakom ka unapređenju zdravstva u TK:

“Tuzlanski kanton prednjači u Federaciji BiH po broju akreditiranih i certificiranih zdtavstvenih ustanova u javnom sektoru, a sada imam oi prvu akreditiranu privatnu bolnicu u FBiH. U TK je akreditiran i prvi klinički centar u FBiH – UKC Tuzla, te prva opća bolnica – Opća bolnica „Dr Mustafa Beganović“ u Gračanici, što su sve dokazi da je zdravstvo na području TK ipak jednu stepenicu iznad, bez lažne skromnosti, u odnosu na ostale zdravstvene sisteme u BiH. To nam daje podstrek da u budućnosti činimo zdravstveni sektor još boljim – istaknuo je Hadžiefendić.

 

Saradnja i partnerstva