AKAZ NA KONFERENCIJI

"OD SVJESNOSTI DO LIJEČENJA: ŽENE GLAVNI NOSIOCI PRAVA NA ZDRAVLJE U BIH"

Mamografski skrining 22.11.21

U četvrtak, 18.11.2021. godine, u hotelu »Zenica« u Zenici, održana je Konferencija s međunarodnim učešćem u okviru projekta „Od svjesnosti do liječenja: žene glavni nosioci prava na zdravlje u BiH“.

Organizator ove konferencije, Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, je ujedno i nositelj pomenutog projekta koji je inicijalno financiran od strane italijanske Agencije za kooperaciju i razvoj AICS (Agenzia Italiana per la Cooperazione allo Sviluppo), a koji se realizuje u partnerstvu sa, također italijanskim, Udruženjem tehničara za solidarnost i međunarodnu saradnju RE.TE. (Associazione di tecnici per la solidarieta e cooperazione internazionale).

Cilj konferencije bio je predstavljanje unapređenja mamografskog skrining programa u skladu sa evropskim smjernicama i procedurama postupanja kod karcinoma dojke na području Zeničko-dobojskog kantona.

Izloženi su institucionalni i administrativni osvrti, stavovi zdravstvenih stručnjaka te je istaknuta važnost ranog otkrivanja raka dojke.

Nadalje, konferencija bi trebala potaknuti i razmjenu polučenih iskustava o dosadašnjoj implementaciji projekta u Zeničko-dobojskom kantonu u smislu što do boljeg razumijevanja i definisanja pravca razvoja mamografskog skrining programa u cijeloj BiH.

Njegova ekselencija, g.-din Marco Di Ruzza, ambasador Republike Italije u Bosni i Hercegovini, prisustvovao je konferenciji i uputio pozdravni govoro prisutnima izražavajući zadovoljstvo postignutim rezultatima projekta.

U toku konferencije ostvareno je i video-obraćanje putem "Zoom" platforme potpredsjednice Federacije BiH, dr. Melike Mahmutbegović, i predstavnika italijanske Bolnice Molinette - "AOU Grad zdravlja i nauke", Valdenzijske evanđeoske crkva (Chiesa Evangelica Valdese, CEV), te Agencije za kooperaciju i razvoj Italije (AICS).

Konferenciji su prisustvovali i obratili se prisutnima i lokalni predstavnici vlasti i javnih institucija: Premijer Vlade Zeničko-dobojskog Kantona, g.-din Mirnes Bašić, zatim Ministar zdravstva Zeničko-dobojskog kantona g.din dr. Adnan Jupić, direktor Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona g.din Omer Škaljo i direktor INZ, prim.dr. Senad Huseinagić.

Uz pohvale organizatorima za odličnu pripremu i izvedbu ovog tehnički zahtjevnog događaja, istaknimo izuzetnu važnost i relevantnost teme skupa kao i zahvalu italijanskim partnerima za dosada uloženi finansijski i ljudski napor izražavajući nadu da će predmetni projakat čim prije zaživjeti i biti prenesen u realizaciji na cijelu Federaciju BiH i ostatak države.

Saradnja i partnerstva