Međunarodni dan osoba s invaliditetom

logo day of persons with disabilities 03.12.20

Međunarodni dan osoba s invaliditetom dan je koji Ujedinjene nacije promoviraju od 1992. Cilj ovog obilježavanja jeste potaknuti bolje razumijevanje osoba pogođenih invaliditetom, kao i podizanje svijesti svih nas o pravima osoba s invaliditetom kao i dostojanstva i dobrobiti na koje imaju pravo u zajednici a što mora biti poštovano bezrezervno i apsolutno za ovu kategoriju naših sugrađana.

Nadalje, neopdno je širiti spoznaje o prednostima integracije osoba s invaliditetom u sve aspekte života, od ekonomskog, političkog, socijalnog i kulturnog. Naše društvo može samo biti obogaćeno integracijskim efektom a nikako ništa manje od toga.

Dan osoba s invaliditetom se ne bavi isključivo mentalnim ili fizičkim invaliditetom, već obuhvaća sve poznate oblike invalidnosti, od autizma do Downovog sindroma i multiple skleroze.

Agencija za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), u prošlosti je nedvojbeno iskazala stav o ovom pitanju te ga materijalizirala i konkretiziralu u obliku Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI), čije ispunjenje omogućava postizanje višeg stepena kvaliteta u zdravstvenim ustanovama.

Također, Dan osoba s invaliditetom stvoren je i kako bismo svi kontinuirano osmišljali šta sve možemo, lično i/ili u okviru organiziranih grupa, učiniti kako bismo ustanovili društvo koje je inkluzivno i udovoljava svima.

Pomenimo na ovom mjestu podatak da čak 15 posto stanovništva širom svijeta ima neki oblik invaliditeta. U apsolutnim brojkama ovo čini oko milijardu ljudi. Stoga zaključimo da, iako smo napravili određene iskorake pa i objektivno velike korake naprijed u pogledu pristupačnosti i osiguranja da osobe s invaliditetom mogu živjeti što bolji život, još uvijek postoji niz mjera i radnji  koje je neophodno što skorije poduzeti. Na ovaj dan, razmislimo o tome kako, i šta možemo učiniti kako bismo osnažili zajednicu koja je istinski inkluzivna za sve.

Saradnja i partnerstva