Obuka za koordinatore kvaliteta 2021:

Modul 2. Certifikacijski i akreditacijski standardi

12.05.21

U nastavku ovogodišnjeg ciklusa redovnog godišnjeg programa obuke za koordinatore kvaliteta i članove komisija za kvalitet u zdravstvenim ustanovama u FBiH, održan je drugi edukativni modul pod nazivom: Certifikacijski i akreditacijski standardi, koji se zasniva na upoznavanju učesnika edukacije sa AKAZ-ovim standardima sigurnosti i kvaliteta.

Kako je ranije objavljeno, obzirom na pandemijske uvjete okupljanja, način rada, i neophodne sigurnosne mjere, edukacija za ovogodišnje polaznike održava se u hotelu „Hollywood“ na Ilidži koji omogućava poštivanje posebnih zahtjeva i pruža dodatne pogodnosti ambijenta i tehničkih predispozicija. Također, AKAZ je omogućila i on-line pristup materijalima što olakšava alternativni način rada i proširuje bazu eventualno zainteresiranih osoba i izvan kruga koordinatora za sticanje znanje iz ove oblasti. 

Predavači, Doc.dr.sc.ph. Vera Kerleta i Mr.sc.med. Enis Hasanović, izlagali su u dvije sesije prezentacije pod nazivima: 1. A/C Standardi općenito i  2. Samoocjena zdravstvene ustanove.

Prva tema pojašnjava pojmove distribucije standarda, s posebnim osvrtom na standarde za menadžement, i put pacijenta, kao ključni dio programa te se navode upute budućem koordinatoru kvaliteta koja je njegova uloga u procesu implementacije standarda, s naglaskom da koordinator kvaliteta ne objašnjava službi kako će implementirati standard nego pomaže kako će tumačiti standard.

Druga tema predstavlja fazu i tehniku samoocjene, koja pomaže u stvaranju realne slike u pogledu ispunjavanja standarda a predavač upoznaje prisutne kako treba uraditi samoocjenu i ocijeniti kriterije preko dokaza za taj kriterij, obrazac za samoocjenu, kvalitet dokaza i pravila navođenja dokaza.

Zadovoljstvo učesnika edukacije pokazano je i u evaluacionom upitniku, kako odličnim ocjenama za predavače tako i prezentiranim temama.

Svaki održani modul je dostupan na Youtube kanalu Agencije ili putem stranice: "On-line edukacija za koordinatore kvaliteta/članove Komisije i druge zdravstvene profesionalce", vidjeti odjeljak ne propustite, gdje se nalaze i druge online edukacije. 

Saradnja i partnerstva