Obilježen „Svjetski dan mentalnog zdravlja 2021.“

Pano sa naslovom „Svjetski dan mentalnog zdravlja 2021.“ 11.10.21

Konferencijom u okviru Projekta mentalnog zdravlja u Bosni i Hercegovini, obilježen Svjetski dan mentalnog zdravlja 2021., 08.10.2021. u Hotelu Hills Sarajevo, pod naslovom „Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti".

Ovom kampanjom je skrenuta pažnja na pitanja koja odražavaju nejednakost u mentalnom zdravlju na lokalnom i globalnom nivou. Ovim činom se želilo pozvati donosioce odluka da uslugama i profesionalcima u mentalnom zdravlju omoguće da daju svoj doprinos rješavanju problema nejednakosti i istaći značaj podrške civilnom društvu, među njima posebno organizacijama korisnika usluga mentalnog zdravlja.

Konferencija je započela uvodnim izlaganjima sa predstavnicima Vlade Švicarske koja podržava Projekat, a provodi Institut za populaciju i razvoj u partnerstvu sa Federalnim ministarstvom zdravstva i Ministarstvom zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske.

Prezentacije su bila izuzetno propraćene, a naročito panel predavanja Udruženja korisnika mentalnog zdravlja u razvoju zajednice iz udruženja: „Most“ Vitez, „Neuron“ Odžak i „Menssana“ Sarajevo. Zatim panel: „Mentalno zdravlje u svijetu nejednakosti“ sa predavačima: dr. Goranom Čerkez, Vahidom Đulović, Lejlom Osmanagić i Bojanom Šošić.

Agencija svake godine svojim prisustvom proprati ovaj događaj, kao aktivnim uključenjem kroz Projekat mentalnog zdravlja u BiH.

Saradnja i partnerstva