"KOHEZIONI FAKTOR U ZDRAVSTVENOM SEKTORU"

Pogledajte reportažu sa VI "Dana kvaliteta u zdravstvu FBiH" (VIDEO)

S okruglog stola o stimulativnom finansiranju zdravstva 05.03.19

Šesti “Dani kvaliteta u zdravstvu u FBiH” održani u Sarajevu 20. i 21. decembra pod motom “BiH u EU: Kvalitetom u društvu najboljih” u organizaciji Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu u FBiH (AKAZ), uz veliki broj učesnika iz BiH, regiona i Evrope privukli su veliku pažnju stručne i šire javnosti.

Brojni mediji prenijeli su izvještaje sa “Dana kvaliteta”, a za sve koji nisu uspjeli prisustvovati, ili su prisustvovali i žele se podsjetiti kako je bilo, AKAZ je pripremio pregled zbivanja kroz reportažu unutar koje su sabrani neki od najzanimljivijih dijelova, izjava i prezentacija.

Direktor AKAZ-a Ahmed Novo predstavio je aktivnosti AKAZ-a u 2018. godini, među kojima i dobijanje ISQua akreditacije za Standarde za primarnu zdravstvenu zaštitu, i najavio "Dane kvaliteta 2019.":

"Ovom akreditacijom našli smo se među 42 agencije iz svega 30-ak zemalja svijeta. Mi već danas počinjemo na planiranj sljedećih "Dana kvaliteta". Sebi smo dali težak zadatak i obavezu, a to je da svaki naredni moraju biti bolji, ove godine imamo odličan program i mnoštvo gostiju, i pred nama nije lagan zadatak za 2019., ali, idemo dalje!", kazao je Novo.

Učesnicama i učesnicima “Dana kvaliteta” obratila se i Elaine O'Connor, šefica Programa za međunarodnu akreditaciju i stratešku saradnju u ISQUa koja je govorila o međunarodnoj akreditaciji.

"Sa ponosom mogu reći da su od septembra AKAZ i BiH akreditiranjem standarda postali dio porodice. Znam da ste uložili dosta truda i znoja, i mogu da vam čestitam na ostvarenom rezultatom u nadi da ćemo nastaviti daljnju saradnju", kazala je O'Connor.

"Dani kvaliteta u zdravstvu FBiH" otvoreni su promocijom brošure „Priče iz centra“ koja sadrži reportaže iz centara za mentalno zdravlje širom FBiH. Reportaže autora Almira Panjete prikazuju rad centara kroz životne priče korisnica i korisnika, voditelja i osoblja centara i njihov zajednički nesebični doprinos.

Prvog dana održani su Okrugli stol “Stimulativno finansiranje zdravstvene zaštite”, te obuka za koordinatore i ovlaštene ocjenjivače kvaliteta. Drugog dana prisutnima su se obratili i direktor Agencije za akreditaciju zdravstvenih ustanova Srbije (AZUS) Vladimir Arsenović, i predsjednik Ljekarske komore Crne Gore Aleksandar Mugoša.

Putem Sypea prisutnima se obratio Niek Klazinga iz Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) koji je govorio o OECD Indikatorima kvaliteta za zdravstvenu zaštitu.

"Dani kvaliteta" nastavljeni su prezentacijama projekata SDC-a u BiH, iskustava iz akreditacije UKC Tuzla, biće govora o demenciji a predstavljaju se i aktivnosti vezane za pokretanje Krovnog udruženja pacijenata u BiH.

„Dani kvaliteta 2018.“ završeni su dodjelom priznanja i zahvalnica. Priznanje “Šampion kvaliteta” za doprinos u procesu uspostavljanja sistema sigurnosti i kvaliteta FBiH dodijeljeno je Fahrudinu Kevriću, koordinatoru kvaliteta u Domu zdravlja Čelić. Ove godine prvi put je na “Danima kvaliteta” dodijeljeno i kolegijalno priznanje za izvrsnost koje je glasovima njegovih kolegica i kolega te posjetitelja FB stranice AKAZ-a pripalo prof dr med sci Lutvi Sporiševiću, pedijatru.

Priznanja za izvrsnost u kategoriji “Menadžer ustanove” dodijeljeno je prim.dr. Zlatku Kraviću, direktoru JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, direktoru JU Psihijatrijska bolnica KS dr. Muhamedu Ahmiću, doc.dr.med.sc. Maidi Mulić, direktorici Zavoda za javno zdravstvo TK i direktorici ZU Apoteke “Zeni-Lijek” mr.ph. Snježani Jonjić.

Priznanja za izvrsnost u kategoriji “Koorinatori kvaliteta” dobili su koordinatorica kvaliteta u Domu zdravlja Vareš Arnela Žigić i glavna sestra i koordinatorica kvaliteta u Zavodu za bolesti ovisnosti KS mr. Magbula Grabovica. Priznanja za izvrsnost u kategoriji “Vanjski ocjenjivači” pripala su Daniri Sulejmanović-Husejnović, koordinatorici kvaliteta u JZU Gradska apoteka Gračanica, dr. Maliku Vodopiću iz Zavoda za medicine rada KS, dr. Senaidi Marini Babić id r. Zlatku Šantiću iz Doma zdravlja Stolac te dr. Belmi Goraliji, specijalistici kliničke citologije i suradnici organizacije “MyRights” iz Sarajeva.

U kategoriji “Facilitatori” priznanje za izvrsnost dodijeljeno je dr. Murisi Ustavdić, direktorici DZ Gračanica id r. Sanji Mandić iz JU DZ Sarajevo. Priznanja “Promotori kvaliteta” dobili su dr. Jasmina Šlaku, koordinatorica kvaliteta u JU Opća bolnica “Prim.dr. Abdulah Nakaš” u Sarajevu, dr. Fikret Operta, direktor DZ Vareš, mr.sc. Adis Hrvačić iz ZZJZ Srednjebosanskog kantona i mr.ph. Inesa Jahić-Osmančević iz PZU “Ospharm” Kalesija.

Snježana Bodnaruk iz Federalnog ministarstva zdravstva skupu se obratila u ime federalnog ministra zdravstva dr. Vjekoslava Mandića.

„Šesti po redu „Dani kvaliteta u zdravstvu“ koji su u osnovi stručni seminar za koordinatore i ovlaštene ocjenjivače kvaliteta, zdravstvene menadžere, zdravstvene djelatnike i pacijente, su kao i svake godine napravili dodatni iskorak, te slobodno mogu reći postali jedan od najrespektabilnijih stručnih skupova u području zdravstva u BiH. Okupivši predstavnike ministarstava, zavoda zdravstvenog osiguranja, zavoda za javno zdravstvo, zdravstvenih ustanova, udruga pacijenata, međunarodnih institucija, agencija iz regiona, AKAZ se nameće kao svojevrsni kohezioni faktor u zdravstvenom sektoru", kazala je Bodnaruk.

“Dani kvaliteta” bili su prilika i za uručivanje zahvalnica za uspješnu saradnju sa AKAZ-om koje su dobili Mirsad Hodžić iz ZZO Tuzla, dr. Srećko Matić iz DZ Ljubuški, Ana Marija Magazinović iz Federalnog ministarstva zdravstva te Tarik Đikić iz firme “Djikic Web Studio”.

Saradnja i partnerstva