MEĐUNARODNI USPJESI AKAZ-a

Rad doc. dr. Ahmeda Nove o uvođenju inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI) na Međunarodnoj konferenciji ISQuae u Kuala Lumpuru

Poster Međunarodne konferencije u Kuala Lumpuru 15.05.18

Iz Međunarodnog društva za kvalitet zdravstvene zaštite (ISQua) stigla je potvrda da je rad direktora Agencije za kvalitet i akreditaciju u zdravstvu FBiH doc.dr. Ahmeda Nove na temu “Uvođenje inkluzivnih standarda za osobe sa invaliditetom u FBiH (ISOSI): Osigurati da je svaki pacijent jednako važan” prihvaćen za Međunarodnu konferenciju ISQuae koja se održava od 23. do 26. septembra u Kuala Lumpuru, Malezija. Prema preliminarnom rasporedu Konferencije, doc. dr. Novo bi svoj rad učesnicama i učesnicima ovog eminentnog međunarodnog skupa na najvišem nivou trebao predstaviti 26. septembra.

“Učešće AKAZ-a na ovoj Konferenciji dio je naših aktivnosti na međunarodnom planu, razmjeni pozitivnih praksi sa predstavnicima najrazvijenih zemalja svijeta, ali i iskustvima koje AKAZ može ponuditi ostalima”, kaže doc.dr. Novo koji je rad “Uvođenje inkluzivnih standarda za osobe sa invaliditetom u FBiH (ISOSI): Osigurati da je svaki pacijent jednako važan” pripremio u suradnji sa dr.Belmom Goralijom, suradnicom organizacije “MyRight” koja je s predstavnicima pacijenata učestvovala u razvoju ISOSI, i prim.dr. Zlatkom Kravićem, direktorom J.U. Opća bolnica "Prim.dr. Abdulah Nakaš" u kojoj se ISOSI pilotiraju.

Činjenicu da AKAZ i BiH mogu mnogo toga ponuditi svijetu dokazuje i to da je u jednom od posljednjih biltena Međunarodne organizacije za kvalitet u zdravstvu (ISQua), u čijem članstvu je među 650 predstavnika regionalnih, državnih i privatnih organizacija i AKAZ, u velikoj konkurenciji vijesti svoje mjesto našao upravo tekst o pilotiranju Inkluzivnih standarda za osobe s invaliditetom (ISOSI) u J.U. Opća bolnica „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ u Sarajevu.

“Izradom novih standarda koji doprinose kvalitetnijem cjelovitom pristupu i pružanju usluga zdravstvenih institucija prema pacijentima koji su osobe s invaliditetom, AKAZ kao članica ISQua-e demonstrira liderstvo, stručnost i volju da se u profesionalni odnos zdravstvenih radnika i institucije integrišu i prava osoba s invaliditetom”, kazao je doc.dr. Ahmed Novo, direktor AKAZ-a, a prenijela ISQua u svom biltenu.

AKAZ je 2015. godine primljen u članstvo ISQua-e, a krajem prošle godine pristupilo se i procesu akreditacije standarda za primarnu zdravstvenu zaštitu kod ISQua.

Saradnja i partnerstva